Resolution:

PHP

Från PHP/FI och Personal Home Pages till LAMP - säga vad man vill om PHP men det är ett av de vanligare programmeringsspråken idag för bland annat snabba och enkla lösningar för funktioner på en hemsida. Flera av de många olika Open Source CMS och andra verktyg som vi erbjuder på våra hostingtjänster använder sig av PHP.

Hello World-test för PHP

För att kontrollera att du kan nå PHP och att du har allt installerat i din tjänst kan man göra ett enkelt Hallå världen-test.

Skapa en testsida i din hemkatalogen för din websida, tex i htdocs-katalogen (se din konfiguration för att hitta din WWW-root på tex Co-location, Dedikerad Server eller Virtuell server) eller kontakta support för att få hjälp.

 

Steg 1. Förberedelser

Vanligtvis kan du ladda upp filer via FTP till din webbsida. Skapa i så fall testsidan först på din dator och ladda därefter upp den till servern.

Filändelsen bör vara php, tex exempelvis: test.php eller testsida.php.

När du sedan laddat upp den kan du alltså besöka sidan genom att skriva http://www.dindoman.nu/testsida.php

 

 

Steg 2. Skapa Hello World-sida för PHP

Här utgår vi från enklast möjliga testsida, du kan såklart lägga till HTML, CSS mm och få sidan att i övrigt passa in i en eventuellt befintlig design mm.

I din testsida skriver du nu:

 

<?php echo '<p>Hello World<p>'; ?>

 

Spara sidan. Ladda upp den till servern och besök sidan med din webbläsare.

Nu ska texten Hello World och ingenting annat visas när du besöker din testsida.

 

Nu kan du börja programmera i PHP och exempelvis ansluta till en databas från PHP.

 

Tips vid felsökning

Visas någonting annat eller ingenting alls har du nu två möjligheter att undersöka vad som skett:

A) Öppna sidans källa (har du Firefox gör du detta med kommandot CTRL+U eller COMMAND+U på Mac). Står det Hello World i sidans källa så är allting bra och anledningen att du inte såg det förut var att det inte finns med HTML-information i sidan så din webläsare dolde informationen för dig.

 

B) Undersök loggfilen för den aktuella webbsidan och se om något fel loggas vid försök att ladda testsidan.

 

Har du en VPS, Dedidkerad Server eller Co-location har du nu även möjligheten att köra sidan från ditt terminalfönster med kommandot php direkt. Kotnakta gärna vår support för hjälp med felsökning.

 

Till sidans topp